香港街头 Elephant Grounds 咖啡厅 by JJA / Bespoke Architecture

 

Elephant Grounds 咖啡厅在香港又开了一家分店,这家店有趣的地方在于可以与街上的路人进行互动。不是我们常见的在路边摆上几个伞座,这家店真正地将店铺的设计融入到了街上。

 

 

 

来自JJA / Bespoke Architecture的设计师使用了温暖的木条板对这个位于街角的咖啡厅进行了设计包装,使其不仅融入到相邻的店铺中,同时能够与街上过往的人更直接的交流。人们行至此处,好像不得不坐下来休息一下,喝点什么。

 

 

比如在Elephant Grounds 咖啡厅的入口处,设计师将空间向内退了约1.2米的距离,创造出一处半室外吧台空间——al-fresco的气氛。其次,餐厅在沿路一侧全部采用了黑色大窗格的设计。

 

 

当天气不错时,下半部分的窗子可以拉到上面完全打开,里面的人可以选择坐在里面或是做到街头。同时,外面的人也可以很方便地看到咖啡厅内部的状态,只是这样的设计会不会有人跑单呢……

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upon the unveiling of the brand new 1120 sq.ft space housing the Elephant Grounds Coffee flagship in Hong Kong’s chic Star Street Precinct, the project, a work by JJA / Bespoke Architecture, immediately transformed the character of its own site and surrounding neighborhood, through the passive performance of the design’s warm timber-based materials with an emphasis on spatial transparency through indoor-outdoor oriented planning.

The project’s corner site was an opportunity for the designers and client, to give importance to the all-day-cafe as it becomes a natural intersection for the area’s tenants and office workers’ daily activities. Elephant Ground’s success lies in its role as a social hinge point for various class and user groups, and the simple strategies to reflect a more open and welcoming environment allow for this relationship.

This cafe maximizes the use of natural daylight by incorporating large mechanical glass and metal windows throughout the majority of its facade, whilst taking advantage of the street’s pedestrian oriented location through the placement of timber window benches which double as both interior and exterior seating when the windows are fully raised on sunny days. A unique mixture of informal and formal dining and drinking activity is part of the attraction of this project, as patrons from various user groups are juxtaposed, with some staying as long as they need to get meetings or work done, while giving others the option to casually pass by to grab coffee in the midst of their daily commute.

The front section of the restaurant’s main entry is pushed back 1.2 meters, allowing for a useful outdoor coffee bar service area facing its sidewalk frontage plus the the public plaza space across the street. This area is smartly kept within shopfront boundary to align with local licensing regulations, and gives an al-fresco atmosphere without extending beyond site line. Other unique design items in the project include a bespoke 1.4 x 2.7m-large moss garden installation specially produced by QuestTerrarium and the application of handcrafted timber and furnitures throughout the majority of the project’s interior and exterior facade within the site by artisans, Start From Zero. Graphic metal letters hanging on the wall and low dining timber and metal chairs are all vintage antiques sourced in Paris by the Client, founder Kevin Poon, while black metal pendant lamps which hang over each table, were manufactured for the project by Schoolhouse Electric of Portland, Oregon.

转载须注明: 内容转载自:灵感日报

本文链接地址: 香港街头 Elephant Grounds 咖啡厅 by JJA / Bespoke Architecture

One Comment - Write a Comment

Post Comment